Projekti

 

Riznica interaktivnih apleta

Riznica interaktivnih apleta

Riznica matematičkih apleta obuhvaća mnoge pojmove osnovnoškolske i srednjoškolske matematike. Datoteke možete preuzimati, komentirati ili čak uređivati ukoliko imate afiniteta za rad s programima dinamične geometrije i drugim specijaliziranim programima. U rubrici Blog naći ćete puno korisnih informacija i linkova o korištenju tehnologije u nastavi matematike.

Interaktivna matematika

Interaktivna matematika

Interaktivna matematika Ovdje je riječ o obrazovnim materijalima koji obuhvaćaju više cjelina iz redovnog programa osnovne i srednje škole. Materijali su dinamični i interaktivni, a didaktički su oblikovani tako da učenik kroz njih može samostalno prolaziti. Namijenjeni su samostalnom radu učenika kod kuće ili radu u školi, uz nastavnikovu pomoć.

Geogebra

Geogebra

GeoGebra – prvi računalni program dinamične geometrije na hrvatskom jeziku. GeoGebra je besplatan računalni program dinamične matematike za škole u kojem osim geometrije možete raditi algebru, analizu, statistiku i vjerojatnost. Izradio ga je austrijski matematičar dr. Markus Hohenwarter, a preveli ga na hrvatski jezik Ela Rac-Marinić-Kragić i Šime Šuljić 2004. godine. Od tada je program doživio neke izmjene i značajne nadogradnje. Danas na njegovom razvoju radi tim vrhunskih programera. Riječ je o ponajboljem programu u kategoriji zbog čega je preveden na više od 50 svjetskih jezika.

Diskusijska lista nastavnika matematike

Diskusijska lista nastavnika matematike

Diskusijsku (mail) listu pokrenuo je Šime Šuljić potkraj 2000. godine s ciljem razmjene ideja, informacija, nastavnih materijala, raspravljanja o problemima i slično. Lista je smještena na javnom servisu Yahoo Groups i danas okuplja više od 150 nastavnika matematike osnovnih i srednjih škola. U proteklom razdoblju Lista je bila vjerojatno najproduktivnija web-zajednica među svim nastavnicima Hrvatske. Samo da spomenemo da je izmijenjeno nekoliko desetaka tisuća poruka, uskladišteno podosta nastavnog materijala, a virtualno druženje prešlo u fizičko okupljanje i na kraju osnivanje udruge Normala. I vi nam se možete pridružiti u raspravama koje vodimo na Listi.

Grafovi, funkcije, krivulje

Grafovi, funkcije, krivulje

Grafovi, funkcije, krivulje - ove dinamične interaktivne stranice namijenjene su crtanju grafova funkcija jedne varijable, implicitno zadanih funkcije prvog i drugog reda ili parametarski zadanih krivulja. Korisnik može određivati vrijednost funkcije u točki, nultočke, ekstreme, derivaciju, integral, … ali i prikazati i izračunati površinu ispod grafa, duljinu luka krivulje, sjecišta dvaju grafova i površinu između dva grafa.Materijali nisu zamišljeni za upotrebu u nastavi, već kao svojevrsni repetitorij i zbirka interaktivnih grafova funkcija i krivulja. Ono što o pojedinom grafu funkcije ili krivulje niste znali a želite saznati možete potražiti na ovim stranicama.

Pisanje formula na webu

Pisanje matematičkih formula na webu – Pogledajte kako to može ići bez umetanja slika, a u skladu s preporukama W3C konzorcija.