Lissajousova krivulja Interaktivna matematika Nastavne cjeline za učenike osnovnih i srednjih škola

San postade Java

Da bi doživjeli matematiku u jednom čarobnom okružju nisu nužni posebni računalni programi. Dovoljan je web-preglednik s kojim upravo čitate ovaj tekst. Zahvaljujući programskom jeziku Java, kojeg je razvila tvrtka Sun unutar web-stranice moguće je pokretati male aplikacije, aplete. Kliknite ovdje i provjerite je li vaš preglednik podešen za ispravan prikaz ovih stranica.

Novo!

Rotacijska tijela
Ovaj materijal je su zamišljen tako da učenici prođu kroz materijal za vrijeme dva školska sata, samostalno (ili u paru) radeći za računalom, te riješe postavljene zadatke. Kako učenici samostalno prolaze kroz materijal možemo im prepustiti izbor hoće li prvo proći sav materijal i nakon toga se posvetiti rješavanju zadataka iz Udžbenika i zbirke za drugi razred, ili će kombinirati (u čemu će im nastavnik pomoći) tako da nakon pojedinog rotacijskog tijela odrade poneki povezani zadatak iz udžbenika. Svakako se preporuča ovo drugo. Autorica je Sanja Grabusin.
Zlatni rez u arhitekturi i umjetnosti
Matematika u umjetnosti. U prvom dijelu kroz inetraktivne aplete upoznajte pojam zlatnog reza. Slijede demonstracije nekih konstrukcija, a potom odaberite neku sliku iz galerije i istražite ima li na njoj elemenata zlatnog omjera. Na kraju se možete poigrati popločavanjima ravnine zlatnim trokutima. Slobodno možete preuzeti GeoGebra datoteke s konstrukcijama i korisnički definiranim alatima zlatnog reza. Preuzimanje (zip format 3841 KB). To je samo dio materijala! Za onlajn pregled cjelokupnog materijala kliknite na sličicu.
Mjerenje kutova
Odlične interaktivne simulacije za crtanje i mjerenje kutova. Autor ovog obrazovnog materijala je Linda Fahlberg Stojanovska, prevoditeljica Geogebre na makedonski jezik i autorica izvrsnih obrazovnih materijala. Materija je preveo Petar Piljić. Materijal možete preuzeti u zip formatu: preuzimanje. Onlajn pregled.

Raniji materijali

Četverokuti
Upoznajte vrste i svojstva četverokuta kroz jednostavne aplete. Pogodno za učenike osnovne škole ali i sve druge. Ovaj obrazovan materijal možete preuzeti na svoje računalo i koristiti u učionici oflajn. Preuzimanje (zip format 1450 KB). Onlajn pregled.
Transformacije grafova
Transformacije grafova funkcija
Ovaj interaktivni obrazovni materijal upoznati će vas s transformacijama grafova funkcija, odnosno krivulja i pomoći kod crtanja njihovih grafova. Materijal je namijenjen samostalnom radu, ali ga nastavnik matematike može po dijelovima koristiti u radu s učenicima u informatičkoj učionici (u tom slučaju je najbolje da rade dva učenika za jednim računalom). Predviđen je kao pomoć maturantima ili studentima na početku studija.
 
Mandelbrotov skup
Detalj Mandelbrotovog skupa
Pogled na ovu sličicu može prije buditi umjetničke osjećaje nego asocijacije na matematičke jednadžbe. Ili je možda riječ o mikroskopskim živim bićima? Ipak, riječ je o djeliću matematičkog objekta! Mandelbrotov skup je na Internetu vjerojatno najzastupljeniji matematički pojam. Riječ je o fraktalu, samosličnom objektu koji se nalazi u malom djeliću kompleksne ravnine. Unatoč tome, vječnost nije dovoljna da ga pregledate! Ovaj je članak pisan popularno pa čak i ako vam pojam kompleksnog broja nije poznat razumjet ćete kako nastaje ovaj prekrasan skup. Članak je objavljen u elektroničkom matematičkom časopisu Math-e.
Jednadžba pravca i graf linearne funkcije
Za učenike osnovne i srednje škole. Kroz niz aktivnosti i vježbi otkrijte različite oblike jednadžbe pravca. Materijal možete preuzeti i u zip formatu za oflajn pregled: preuzimanje(4690 KB). Onlajn pregled.
Geometrijska tijela
Zavrtite i rastvorite u mrežu geometrijska tijela prikazana na ovim stranicama. Ali isto tako pozabavite se složenijim izračunima oplošja i obujma. Upoznajte pravilne poliedre! Materijal možete preuzeti i u zip formatu za oflajn pregled: preuzimanje(1860 KB).
Elipsa kao matematički objekt
Ovo je priča o elipsi, jednoj skladnoj i jednostavnoj krivulji. Nalazimo je svugdje oko nas. Uz pomoć ovog dinamičnog i interaktivnog materijala naučit ćete što je elipsa, kako je nacrtati, koja je njena jednadžba. Upoznat ćete neka njezina zanimljiva svojstva i još ponešto.
Grafovi trigonometrijskih funkcija
Trigonometrijske funkcije često srećemo kod harmonijskih gibanja, elektromagnetskog zračenja, plime i oseke, raznih meteoroloških promjena... Uz pomoć ovog materijala naučit ćete kako izgledaju grafovi trigonometrijskih funkcija i kako ih crtati.
Geometrija trokuta
Ovaj materijal je namijenjen učenicima osnovne i srednje škole, ali i svakom surferu namjerniku. Upoznajte zanimljiva svojstva trokuta kroz online konstrukcije virtualnim šestarom i ravnalom. Usput naučite GeoGebru.
Graf kvadratne funkcije
Riječ je o standardnom gradivu drugog razreda srednje škole. Ovdje ćete nacrtati graf funkcije baš kao što biste to napravili na papiru, točku po točku. Samo što vam računalo neće dozvoliti da pogriješite. Potom slijedi niz vježbi na kojima ćete steći bodove. Materijal možete preuzeti i u zip formatu za oflajn pregled: preuzimanje(2500 KB). Onlajn pregled.
Izradio: Š. Šuljić - Posljednja promjena stranice: